D&B Airconditioning. Jouw betrouwbare partner.

Airconditioning 

Met airco zorg je voor aangename verkoeling (en verwarming) in je huis, kantoor, bedrijf of winkel. Welke soorten airco’s bestaan er, wat zijn de kosten, waarop moet je letten als je een airco koopt…? Alle antwoorden van A tot Z en up-to-date info en advies vind je op airconditioning-expert.nl.

Soorten airco’s

Als we het hebben over airconditioning, bedoelen we meestal een vaste airco. Wil je zo’n vaste airco kopen, dan is de allereerste vraag of je gaat voor een monoblock airco of split airco. Een overzicht van beide systemen met hun voordelen en nadelen:

1. Airco met buitenunit (split airco)

Bij airco’s met buitenunit, ook gekend als split airco’s, bevinden de lawaaierige onderdelen zich in de buitenunit. Zo heb je binnen nauwelijks last van geluidshinder door het aircotoestel. Het geluid van de buitenunit mag echter niet meer dan 40 dB bedragen.

Er kunnen meerdere binnen units gekoppeld worden aan eenzelfde buitenunit. Men spreekt dan van een multisplit airco. Deze zijn apart te bedienen, maar moeten wel allemaal koelen ofwel allemaal verwarmen (indien het gaat om een airco met verwarmingsfunctie).

De binnen units worden aan de muur of aan het plafond bevestigd. Ze zijn verbonden met de buitenunit via 2 leidingen. De buitenunit plaats je aan een buitenmuur of op de grond. Aangezien veel onderdelen zich in deze unit bevinden, kan de binnenunite compact blijven. 

2. Airco zonder buitenunit (monoblock airco)

De installatie van een airco zonder buitenunit, ook wel monoblock airconditioning genoemd, verloopt gemakkelijker dan die van een versie met buitenunit. Daardoor liggen de kosten doorgaans wat lager. Doordat de motor in het toestel zelf is verwerkt, produceert het toestel binnen wat lawaai. Daardoor is een monoblock airco niet aan te raden voor stille ruimtes zoals de slaapkamer of een kantoor.

In tegenstelling tot bij split airco’s hoef je dus geen plaats te voorzien voor een buitenunit. Langs de buitenzijde zijn enkel twee roosters voor de luchttoevoer en -afvoer nodig. Een monoblock airco moet wel aan een buitenmuur hangen, zodat de warme lucht meteen naar buiten wordt geblazen.

Vooral bij mobiele airco’s is de monoblock een veel voorkomende keuze. De warme lucht wordt dan met een buis afgevoerd via een open raam of deur. Hierdoor komt er echter wel weer wat warme lucht binnen, wat natuurlijk niet erg efficiënt is.

Airco’s vergelijken: monoblock of split airco?

Kies je nu best voor een airco met of zonder buitenunit? Welk systeem het beste is voor jou hangt af van verschillende factoren zoals je beschikbare budget, de gewenste eigenschappen, omgevingsfactoren.

TIP: om zeker te zijn van het juiste systeem voor jouw woonsituatie, laat je je best adviseren door een ervaren airconditioning installateur. Ontvang advies op maat.

Airco uitvoeringen

De binnenunit van een airco kan je op verschillende manieren integreren in je interieur, afhankelijk van de mogelijkheden van de ruimte en je eigen wensen.

OPTIE 1: inbouw airco

Wil je een airco die zo weinig mogelijk opvalt, dan kies je best voor een inbouw toestel. Deze kan je integreren in verlaagde plafonds of in valse wanden. De koude lucht wordt via roosters de ruimte ingeblazen. Een inbouw airco kost meer dan een opbouw toestel. Bovendien moet de airco ook nog omkast worden. Verder heb je een toegangsluik nodig om onderhoud of herstellingen mogelijk te maken.

Een inbouw airco werkt steeds volgens het split-airco principe. Dit wil dus zeggen dat je geen last zal hebben van geluidshinder, maar je wél een buitenunit nodig hebt.

OPTIE 2: opbouw airco

Een opbouw airco is aan het plafond of de muur bevestigd en kan je goed vergelijken met het uitzicht van een moderne radiator. Je kan hierbij kiezen tussen een monoblock airco, waarbij de motor in het toestel zelf verwerkt is, of een split airco, waarbij de motor in een buitenunit verwerkt is.

OPTIE 3: mobiele airco (vrijstaand toestel)

Naast een vaste airco, kan je ook kiezen voor een mobiele airco (verrijdbare of verplaatsbare airco). Zo’n airco koop je in doe-het-zelf zaken of online, in een webshop. Ze zijn echter beperkt qua koelvermogen en daarom enkel aan te raden voor sporadisch gebruik in kleinere ruimtes.

Een vrijstaande airco werkt steeds volgens het monoblock principe. De motor zit daarbij in het toestel zelf waardoor het wat lawaai produceert in de ruimte. Hoewel een mobiele airco verplaatsbaar is, zijn er enkele beperkingen. De warme lucht moet worden afgevoerd via een luchtkanaal op een raam of muurrooster. Om het verlies van koele lucht te beperken, zijn dit soort openingen altijd zo klein mogelijk. Laat je de buis via een openstaand raam naar buiten afvoeren, dan komt er net zoveel warmte binnen als naar buiten.

Airco installeren in 3 stappen

Wil je graag airconditioning installeren om je woning te koelen en te verwarmen? In 3 eenvoudige stappen geniet jij binnenkort van een aangenaam binnenklimaat:

 

  1. Airco offertes aanvragen

    Via de gratis offerteservice vraag je vrijblijvend offertes aan voor airco’s. 

  2. Offertes & adviezen vergelijken

    Dan na dat er een afspraak is gemaakt krijgt u binnen 24 uur een offerte binnen. Deze offerte bij akkoord kunt u die via de link tekenen. Dan krijgt u een plaatsing datum. Na dat de offerte is getekend word de bestelling geplaats en is annuleren mogelijk maar bent u verplicht om 25% te betalen van het factuur bedrag.

  3. Airco laten plaatsen

    Nadat de airco is geïnstalleerd krijgt u een garantie bewijs ,opleverrapport  en factuur en kunt u direct na de plaatsing de factuur betalen